Wśród mrożonych owoców i warzyw narosło wiele mitów. Jedni uważają mrożonki za pełnowartościowe, inni unikają ich jak ognia, spożywając wyłącznie świeże produkty. Kto ma rację? Czy to prawda, że mrożone owoce i warzywa są mniej zdrowe niż te prosto...
Skąd bierze się zaraza ziemniaka? Uprawa ziemniaka tylko z pozoru wydaje się być prosta, gdyż roślina ta jest niezwykle wymagająca w zakresie ochrony przed patogenami oraz szkodnikami. Najcięższe choroby w zwalczeniu to zaraza ziemniaka oraz alernarioza, a pierwsza z nich...
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych warzyw. Nie ma się temu co dziwić, gdyż charakteryzują się one wspaniałym smakiem oraz wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Niezaprzeczalnym atutem ziemniaków jest również to, że nadają się one do naprawdę wszechstronnego wykorzystania....
Kluczowa różnica pomiędzy rolnictwem ekologicznym, a uprzemysłowionym polega na tym, że w przypadku tego drugiego kluczowe znaczenie ma wielkość produkcji rolnej, czyli stosuje się opryski i wyjątkowo skuteczne nawozy, po to by uzyskać jak najwięcej ton produktów rolnych w...
Marnowanie żywności - konsumenci wciąż na prowadzeniu Według badań z projektu PROM, którego celem było policzenie ilości marnowanego jedzenia na wszystkich etapach "od pola do stołu", w Polsce rocznie wyrzuca się aż 5 mln ton żywności. To oznacza, że co sekundę w...
Chyba każdy z nas ma nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa, związane z brązowymi ślimakami bez skorupki. Oczami wyobraźni widzimy skurczające się pod wpływem soli podłużne ciemne plamy. Chyba nikt nie chciałby mieć bliższego kontaktu z tymi stworzeniami. Szczególną traumą jest...
Od końca wakacji nadal są przyjmowane wnioski na wapniowanie gleb. Dokumenty są przyjmowane przez Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze. Aby były one złożone poprawnie warto skorzystać z kilku istotnych informacji. Oto jak prawidłowo przejść przez wypełnienia deklaracji na wapniowanie gleb. Warunki przyznania dotacji na wapniowanie gleb Aby...
Świetną alternatywą na dochodowe gospodarstwo jest możliwość przekształcenia pól uprawnych ze zwykłych na ekologiczne. Żywność bez pestycydów, herbicydów i innych chemicznych substancji zaczęła być wysoko w cenie. Jednak zanim żywność z pól uprawianych ekologicznie będzie można sprzedawać jako naturalną,...

Polecane