Rolnictwo ekologiczne a rolnictwo uprzemysłowione- różnice

Kluczowa różnica pomiędzy rolnictwem ekologicznym, a uprzemysłowionym polega na tym, że w przypadku tego drugiego kluczowe znaczenie ma wielkość produkcji rolnej, czyli stosuje się opryski i wyjątkowo skuteczne nawozy, po to by uzyskać jak najwięcej ton produktów rolnych w przeliczeniu na każdy akr, czy też hektar ziemi. Natomiast w przypadku rolnictwa ekologicznego liczy się głównie metoda produkcji rolnej, czyli przestawienie się na nawozy naturalne i nie używanie pestycydów. Takie przestawienie się rzecz jasna skutkuje tym, że z każdego akra uzyskuje mniej plonów, ale i na to jest metoda, czyli na chwilę obecną nawozy naturalne używane w rolnictwie ekologicznym dają o wiele ciekawsze rezultaty i to się przekłada na ceny produktów ekologicznych na półkach w sporych sklepach samoobsługowych.

Czy rolnictwo ekologiczne to opłacalny biznes?

Blisko kilkanaście lat temu rozpoczęła się moda na produkty ekologiczne. Rzecz jasna na samym początku te produkty były znacznie droższymi, ale na chwilę obecną ta ekologiczna kasza gryczana jest tylko nieco droższą od tej bez konserwantów i pochodzącej z upraw ekologicznych. Mowa tu dokładnie o tym, że konsument docenił w tym konkretnym przypadku jakość, czyli też i to, że obiad z produktów ekologicznych to zdrowsze włosy, ładniej wyglądająca skóra i lśniące paznokcie. Tego typu detale doceniają głównie kobiety, ale i mężczyznom podoba się to, że nie pojawiają się te efekty uboczne wywoływane przez sztuczne nawozy i substancje konserwujące. Brak tej chemii oznacza żywność z upraw ekologicznych z odpowiednimi certyfikatami. Dla typowego rolnika wejście w ten biznes oznacza spełnienie pewnych wymogów i mniej płodów rolnych, ale też i większy nieco przychód z samych płodów rolnych ze względu na ich jakość. Produkty te rolnik może sprzedawać producentom żywności, ale może też po części skupić się na odbiorcach prywatnych, którzy chcą kupić warzywa i owoce taniej, czyli bezpośrednio od kogoś, kto zajmuje się tą ekologiczną produkcją rolną.

Moda na ekologiczne produkty rolne.

Wielu zafascynowanych ekologiczną produkcją rolną podkreśla to, że ta ekologiczna żywność to mniej problemów natury estetycznej, czyli jeśli dana osoba posila się ekologicznymi warzywami i owocami, to łatwiej jest jej schudnąć, ze względu na brak konserwantów w organizmie. Ten aspekt dla zwolenników rolnictwa ekologicznego ma kluczowe znaczenie. Liczy się też i to, że w sklepach pojawia się więcej produktów z dopiskiem „Bio” i są one tylko nieco droższymi od tych z konserwantami, czyli ta moda przywędrowała już niemal do każdego miasta, w tym do wielu małych miasteczek, a ludzie zafascynowani ta modą chcą pewną część takich produktów rolnych nabyć bezpośrednio od rolników zajmujących się rolnictwem ekologicznym, bo tak jest taniej i co najważniejsze nadal jest zdrowo. Na tę modę na rolnictwo ekologiczne mają wpływ też blogi na których publikowane są filmy ukazujące to jak zrobić owoce kandyzowane z owoców od rolnika zajmującego się rolnictwem ekologicznym. Tego typu blogi to często rozbudowane poradniki, bo uczą też i tego jak nabyć płody rolne z ekologicznych gospodarstw z pominięciem producentów żywności, którzy pakują ekologiczne płody rolne do opakowań i dodają do tego swoją marżę.

Rolnictwo ekologiczne a rolnictwo uprzemysłowione- różnice
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here